RAKAMLAR BAŞKA GERÇEKLER BAŞKA | Saadet Partisi
 
   

RAKAMLAR BAŞKA GERÇEKLER BAŞKA

14.4.2021

RAKAMLAR BAŞKA GERÇEKLER BAŞKA

Haftalık basın toplantısına milletimizin Ramazan ayını tebrik ederek başlayan Genel Başkanımız Temel Karamollaoğlu, İslam ülkelerinin arasındaki kamplaşmaya, insanımızın yaşadığı geçim sıkıntısına, rakamlarla oynayan iktidarın patates ve soğanla aradığı çözüme değinirken emeklilere verilen bayram ikramiyesinin bu sene 1550 liraya yükseltilmesini teklif etti.

Genel Başkanımız Temel Karamollaoğlu, haftalık basın toplantısında gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Ramazan ayı tebriklerini sunarak gündemi değerlendirmeye başlayan Karamollaoğlu; birlik ve beraberliğin sağlanmasının önemini vurgulayarak “İslam alemi hiç bu kadar kamplaşmamış, birbiriyle bu kadar kavgalı hale gelmemişti.” diyerek ülkemizde ve coğrafyamızda barışın, huzurun, kardeşliğin tesis edilmesi gerektiğini söyledi. Dünya üzerinde günde 25 bin, yılda ise 10 milyon insanın açlıktan öldüğünü hatırlatarak “Bizler, her şeyden önce böyle bir sorumluluğumuz olduğunu idrak etmeliyiz ki yaşanan sıkıntılara çözüm bulabilelim.” dedi.

İktidarın sorunları konuşup çözüm üretmek yerine oynadığı rakamlarla algıları yönetme çabasında olduğunu söyleyen Karamollaoğlu, “Toplumun az bir kesimi istisna olmakla beraber toplumun büyük kısmı geçim sıkıntısı çekmektedir. Biz Ramazan ayını bu problemlerimizin konuşulduğu bir ay olarak görmek istiyoruz.” ifadelerinde bulundu.

2018 yılından itibaren emeklilere verilen 1000 liralık bayram ikramiyesine herhangi bir zam yapılmadığını belirten Karamollaoğlu, bu sene emekliye %50 zamla 1550 lira bayram ikramiyesi verilmesini teklif etti.

“Türkiye’de küçük bir azınlık çok yemekten, israftan, hazımsızlıktan uyuyamazken; büyük bir çoğunluk ise açlıktan, yarın kaygısından, ekmek kavgasından uyuyamıyor.” diyen Karamollaoğlu iktidarın patates ve soğan dağıtmasının toplumun ihtiyaçlarını karşılamaya yetmeyeceğini söyledi ve sözlerini Aşık Mahsuni’nin mısralarıyla sonlandırdı.

Ramazan Tebriki

Ramazan Ayı’nın bu ilk günlerinde sizlerle buluşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bu ay, sabır ve hoşgörü ayıdır. İhsan, yardım ve paylaşım ayıdır. Bolluk ve bereketin arttığı bir aydır. Ramazan ayımızın başı rahmet, ortası mağfiret, sonu ise cehennem azabından kurtuluştur.

Bu ayın ülkemize ve tüm İslam âlemine hayırlar getirmesini Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum.

Tutulan oruçların ardından uyandığımız bayram sabahı gibi Ramazan ayının bereketiyle bu sıkıntılı günlerden refaha kavuşmamızı temenni ediyorum.

 

Ramazan Ayı Kardeşlik Demektir

Bu ay vesilesiyle vurgulamakta fayda görüyorum; dünyada ve ülkemizde barış ve huzur ortamının tesisi, ancak temel ve vazgeçilmez değerlerimizin hatırlanması ve hayata geçirilmesi ile mümkündür.

Kamil manada adalet, birlikte yaşama kültürü, sosyal dayanışma, ahlaki ve manevi değerlerin ihyası, haksızlıkla mücadele, fikir ve inanç hürriyeti, emniyet, yönetimde liyakat ve şeffaflık gibi prensipler; bunlar bir bakıma inancımızın temelini oluşturmaktadır.

Bu prensiplerin toplum hayatında hakim kılınabilmesi için bu ayda üzerimize düşen sorumluluk daha da artmaktadır.

Bugün İslam ülkeleri birbirleri ile çatışma ve kaosun kıskacına sürüklenmiş bulunmaktadır. Dünyada açlık almış başını gidiyor. Günde 25 bin, yılda ise 10 milyon insan açlıktan ölüyor.

Bizler, her şeyden önce böyle bir sorumluluğumuz olduğunu idrak etmeliyiz ki yaşanan sıkıntılara çözüm bulabilelim. Çözüm bulmak tefekkürle ilgili! Ancak çözüm arayacağımıza yanlışları savunma yoluna girersek o zaman bu problemlerin üstesinden gelmemiz kesinlikle mümkün olmaz.

Peki, nedir çözüm? Öncelikli olarak birbirimize hakaret etmeden, rencide etmeden bir masa etrafında bir araya gelmektir. Biz insanız konuşmak bizim en temel özelliğimiz. Dertleri paylaşma, çözüm üretme, birbirimize tavsiyede bulunma…

Ama ne yazık ki bunu yıllardır çözemiyoruz, üstesinden gelemiyoruz. Ülkemizde toplumsal kamplaşma ve kutuplaşmayı ortadan kaldırmalı, İslam alemi olarak da bir araya gelebilmeliyiz.

Her seferinde tekrar tekrar söylüyoruz, dilimizde tüy bitti; İslam alemi hiç bu kadar kamplaşmamış, birbiriyle kavgalı hale gelmemişti. İşte Irak, Suriye, Filistin…

İslam alemi olarak bir araya gelmeden bu problemleri çözmemiz mümkün değil.

Bu sebeple Ramazan ayının buna vesile olmasını temenni ediyorum. Ülkemizde artan kamplaşma ve kutuplaşma ortamının ortadan kaldırılarak kardeşlik ikliminin tesis edilmesini diliyorum.

 

Ramazan Ayında da En Büyük Meselemiz Geçim

Muhterem arkadaşlar,

Başlangıçta belirttim; Ramazan ayı dertlerimizi paylaşma ayıdır. Birbirimizin dertleri ile dertlenme ayıdır. Mağdurun halini anlayıp onu telafi edebilmek için bir çaba içine girme ayıdır.

Burada da önümüze ister istemez geçim meselesi çıkıyor. Toplumun az bir kesimi istisna olmakla beraber toplumun büyük kısmı geçim sıkıntısı çekmektedir. Biz Ramazan ayını bu problemlerimizin konuşulduğu bir ay olarak görmek istiyoruz.

Israrla bu konunun üzerinde duruyoruz, çünkü biz milletimizin derdini, sıkıntısını açık bir şekilde görüyoruz. Her ne kadar rakamlar aksini iddia etse de durum ortada; milletimiz geçinemiyor.

Ramazan bir anlamda tefekkür ayıdır. Umarız iktidardaki arkadaşlarımız da milletimizin durumunu bir tefekkür etme fırsatı bulur bu vesileyle…

Bakınız; TÜİK verilerine göre 2021 yılı Şubat ayı işsizlik oranı 0,7 puanlık artışla %13,4 seviyesinde gerçekleşti. İşsiz sayısı ise bir önceki aya göre 250 bin kişi artarak 4 milyon 236 bin kişi oldu.


Rakamlarla Oynayabilirsiniz Ama Gerçeklerle Asla

İktidar algı için oynadığı rakamlarda bile artan işsizliği gizleyemiyor. Tabi gerçek rakamlar çok daha fecaat bir tablo ortaya koymakta.

Ne demek istiyorum? Asıl işsizlik oranı olan, geniş tanımlı işsizlik oranı %28,3’tür. TÜİK bu rakamı geniş tanımlı işsizlik olarak değil, atıl işgücü oranı diye açıklıyor.

Bir şeyin nasıl tanımlandığı değil, ne olduğu önemli. Dolayısıyla gerçek işsizlik oranı %30’lara dayanmış durumdadır.

Türkiye’de çalışabilir nüfus olarak bilinen 15 yaş ve üzeri nüfusun iş gücüne katılım oranı %50 seviyesindedir. İLO verilerine göre bu oranın dünya ortalaması %60’lardadır.

İşsizlik rakamlarındaki çarpıklık ve gerçek dışılık işte buradan başlıyor. İşgücüne katılma oranını düşük gösterdiğiniz sürece işsizliği de düşük gösterebiliyorsunuz.

Böylece, aslında %25-30’lar düzeyindeki işsizlik oranı, %10-14 aralığındaymış gibi kamuoyuna sunuluyor.

Demem o ki rakamlar ile oynayabilirsiniz ama gerçekleri değiştiremezsiniz. Millet canının nasıl yandığını biliyor!


İki Rakam İki Fotoğraf

Sizlere içinde bulunduğumuz durumun tam manasıyla anlaşılabilmesi için iki fotoğraf sunmak istiyorum.

Birincisi; geçen yıl Nisan’da 527 milyar lira olan toplam tüketici kredileri yaklaşık bir yıl sonra Mart ayında 682 milyar lira olmuştur.

İnsanımızın 393,8 milyar lira ihtiyaç kredisi borcu ve 149,6 milyar lira bireysel kredi kartı borcu bulunmaktadır. Milletimiz borç batağına saplanmıştır.

İkinci fotoğraf ise ödediğimiz her 100 liralık vergimizin 16 lira 8 kuruşu faize gitmiştir.

2006-2020 dönemindeki son 15 yılda 5,58 trilyon lira vergi toplayıp 905.2 milyar lira faiz ödemişiz.

Bu para milletimizin; emeğinden, cebinden, geleceğinden gidiyor!

Sn. Erdoğan’ın da şiirlerini çok güzel bir şekilde okuduğu ne diyordu Necip Fazıl;

Allah'ın on pulunu bekleye dursun on kul

Bir kişiye tam dokuz, dokuz kişiye bir pul

 

Emeklimizi Bu Bayram Sevindirin

Bildiğiniz üzere emeklilerimize 2018 yılından bu yana bayramlarda 1000 lira ikramiye verilmektedir.

Bu ikramiyeye ne yazık ki enflasyonun hızla arttığı ve paramızın değer kaybettiği 3 yıllık süreç içerisinde herhangi bir zam yapılmamıştır.

Biz bu sene Kovid-19’un getirdiği sıkıntıları da dikkate alarak emeklilerimize yönelik en az %50 zamla mümkünse 1550 lira gibi bir rakamla ikramiye verilmesini öneriyoruz.

Büyük bir rakam değil, emekliler için… Emin olun böyle bir ikramiye emeklilerimizi tahminlerin ötesinde memnun edecektir.

Biz bu teklifimizin iktidar tarafından dikkate alınmasını arzu ediyoruz.


Domates Soğan Dağıtımı

Çok değil kısa bir zaman önce yoksulluk diye bir problemimiz yok diyen iktidar, şimdi yoksullara ücretsiz soğan-patates dağıtacağını duyuruyor.

Biz bunu memnuniyetle karşıladık. Ama bu bizim plansızlığımızın da ne kadar büyük boyutlarda olduğunu ortaya koydu.

Nasıl olacak ki üretimle tüketim birbirini karşılayacak? Soğan patates dağıtımı çok büyük bir iş değil!

Darda kalan çiftçimizin de imdadına yetişti, tenceresi kaynamayan garibana da çare oldu. Bundan dolayı iktidara teşekkür ederiz ama bilmeliler ki sadece patates soğanla milletimizin ihtiyacı karşılanamaz.

Bizim esas sıkıntımız şu; Türkiye’de küçük bir azınlık çok yemekten, israftan, hazımsızlıktan uyuyamazken; büyük bir çoğunluk ise açlıktan, yarın kaygısından, ekmek kavgasından uyuyamıyor.

Düşünmeye davet ediyorum, lütfen! Cenab-ı Hakk’ın size bahşettiği bu nimeti değerlendirin; aklı, fikri, düşünceyi… 19 yıl iktidarda bulunan arkadaşların çıkıp da şimdi meseleleri düzelteceğiz demeleri aslında bir gerçeği itiraf etmektedir.

 

Ne diyordu Aşık Mahsuni Şerif;

Yoksulun sırtından doyan doyana

Bunu gören yürek nasıl dayana?

Yiğit muhtaç olmuş kuru soğana

Bilmem söylesem mi, söylemesem mi?