ENGELLİLER HER GÜN HATIRLANMAK İSTER!

17.10.2021

ENGELLİLER HER GÜN HATIRLANMAK İSTER!

Engelliler Koordinasyon Başkanımız İsrafil Bayrakçı, Beyaz Baston Dünya Görme Engelliler Farkındalık Günü dolayısıyla partisinin genel merkezimizde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

İsrafil Bayrakçı, Beyaz Baston Dünya Görme Engelliler Farkındalık Günü dolayısıyla gerçekleştirdiği basın toplantısında, Türkiye’de engellilere yönelik politikalar hakkında değerlendirmelerde bulundu. Bayrakçı, bu tür günler ile engellilerin sorunlarının daha çok gündem olduğuna dikkat çekerek, “İşte Beyaz Baston Görme Engelliler günü de bugüne kadar süregelen problemleri dile getirmek için bir vesiledir. Bu günlerin dışında da engelliler unutulmak istemez” dedi.

İsrafil Bayrakçı, Türkiye’de engellilerin en büyük sorunlarından birisinin istihdam sorunu olduğunu belirterek, engellilerin sosyal hayatlarına devam edebilmesi için istihdam edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Bayrakçı, “Engellilerin de bu hayatta aktif olabilmek için yani tüketici toplumdan üretici olabilmeleri için istihdamda yer verilmesi gerekir. Engelli vatandaşlarımızın işe alımda uygulanan rasyonel olmayan kriterler, yeterliliğine bakılmaksızın engellilerin düşük profilli işlere layık görülmeleri başlıca sorunlardan birisidir.” ifadelerini kullandı.

“ENGELLİ BİREYLERİN KAMUYA GİRİŞLERİNDE HAKSIZLIKLARIN ÖNÜNE GEÇİLMELİ”

Engellilerin kamuda istihdamı konusunda yeni düzenlemelerin yapılması gerektiğini vurgulayan Bayrakçı, engelli vatandaşlara gerekirse İş-Kur altında özel eğitimlerin verilmesi gerektiğini kaydederek, “İşgücü niteliği taşıyan engelli bireylere yönelik mesleki rehabilitasyon faaliyetleri güçlendirilmeli ve bununla ilgili olarak İş-Kur çatısı altında özel meslek eğitim kurumları oluşturulmalıdır. Engellilerin bu manada eğitilerek topluma karıştırılması lazım. Kamudaki kota artırılmalı ve tamamına atama yapılmalıdır. Engelliler için sınav sisteminde düzenleme yapılması lazım, bugün yapılan sınavlarda engellilerin durumlarına göre eşit hale getirilmeliler. Adaleti sağlamak için e-KPSS’de engellilerin mağduriyetini giderecek düzenlemeler lazım. Engelli öğretmenler atama beklemektedir. Biz yıllarca okuduk artık çalışmak istiyoruz diyorlar. Sadece Aralıkta 750 engelli öğretmen ataması yapılacağı söyleniyor ama bu atama sorununa karşı çözüm olmamakta.” dedi.

“ENGELLİLERİN SORUNLARI DEVAM EDİYOR”

Engellilerin kendi engelleri dışında birçok engele karşı ayakta durduğunun altını çizen Bayrakçı, engellilerin önüne çıkan bürokratik engellere karşıda gerekli düzenlemelerin yapılması ve engellilerin durumlarının rasyonel bir biçimde incelenmesi gerektiği çağrısında bulunan Bayrakçı, “Rasyonel bir şekilde engellilerin gerçek hayatlarının incelenmesi ile kararlar alınmalı aksi halde sosyal hayatta engelliler görünmez olacak. Bazı gelişmeler olsa da devasa sorunlar devam ediyor. 54. Hükümet döneminde engelliler refaha kavuştu, gelinen noktaya bakıldığında iş isteyen engelliye sadakalar, fitreler size yetmiyor mu diyenler ve politik laflar ile engellileri geçiştirenleri de yaşadık. Saadet Partisi’nin temsil ettiği anlayış, geçmişte kısa bir zaman zarfında iktidarda unutulmaz hizmetler yapmış ve engelli camiası da o hizmetlerden azami ölçüde faydalanmıştır.” ifadelerini kullandı.