ÇİFTÇİ BORÇ SARMALINDAN KURTARILMALI!

21.11.2021

ÇİFTÇİ BORÇ SARMALINDAN KURTARILMALI!

Mustafa İriş tarım ve hayvancılık konusunda basın açıklamasında konuştu. Çiftçilerin ve besicilerin dertlerini gündeme getiren İriş çözüm önerilerini de sundu.

İnsan hayatının hava ve sudan sonra en önemli ihtiyacının gıda ve tarım konusu olduğunu belirten İriş, “Tarım stratejik bir konudur. Çok ciddi planlamalara ve takibe ihtiyaç duyar. Tarıma elverişli topraklara sahip olan ülkemiz, kendi insanını doyurabilmenin yanında, ihracata da katkı sağlayacak potansiyele sahiptir. Tarım ile toprak, et ile tırnak gibidir. Tarım deyince ilk akla gelen şey, topraktır. Tarımsal üretimle alakalı hususları ifade etmezden evvel, toprakla alakalı birkaç cümle söylemekte fayda var. Açık yüreklilikle ifade etmeliyiz ki, topraklarımızı hoyratça heder ediyoruz” dedi.

“ACİLEN KANUNİ DÜZENLEMELER YAPILMALIDIR”

İriş, “Akıl almaz bir yapılaşma ile betonlaşıyoruz. Bunun sonucunda da tarım alanlarımızda ürkütücü bir azalma yaşanıyor. Nitekim 2002’de 26 milyon hektar olan tarım alanları 2020’de 23 milyon hektara düşmüştür. Bu büyük bir kayıptır. Bunun için; her türlü yapılaşma ve imar faaliyetleri sıkı bir disiplin içerisinde ele alınmalıdır. Tarım arazilerimizin korunması için ciddi tedbirler alınmalı, acilen kanuni düzenlemeler yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.

“ZAYİATLAR ORTADAN KALKAR”

“Lisanslı Depoculuk Sisteminin Yaygınlaştırılması ve İhtiyacı Karşılayacak Hale Getirilmesi” başlığında, “Lisanslı depoculuk sisteminin yaygınlaştırılması önemli bir konudur” diyen İriş, “Bu sistemle stoklamalardaki yetersizliklerden kaynaklanan zayiatlar ortadan kalkar. Ülke genelindeki ürün stoklarına ait bilgiler daha güvenilir olur. Böylece stoklardaki ürünler, elektronik ürün senedi ile muazzam bir teminat oluşturur. ELÜS kullanımı yaygınlaştıkça borsa oluşur, gelişen zaman içerisinde çiftçinin kredi kullanma ihtiyacı azalır dolasıyla faiz yükü hafifler.”

“YÖNLENDİRME VE TEŞVİKLER, EKİM ÖNCESİNDE İLAN EDİLMELİ”

“Ülkemizin ihtiyaçlarını ve üretim potansiyellerini göz önüne alarak planlar yapılmalıdır. Bölgesel bazda yapılacak planlara uygun üretim yapılabilmesi için, gerekli yönlendirme ve teşvikler, ekim öncesinde ilan edilmelidir. Üreticimiz buna göre kendini hazırlayacaktır. Sonunda üretimle tüketim arasında dengeli bir yapı oluşacaktır. Böylece bazı seneler yokluğu çekilen ürünler, bazı senelerde de fazlalıktan dolayı zayi olmayacaktır.”

“AİLE İŞLETMELERİ İÇİN DÜZENLEME VE TEŞVİKLER YAPILMALI”

“Ancak maalesef bunların doğru ve verimli kullanıldığını söyleyemiyoruz. Aile işletmeleri konusu 2-3 milyon çiftçi ailesini ilgilendiriyor gibi görünüyorsa da aslında 83 milyon insanımızı etkilemektedir. Aile işletmelerinin sağlıklı gelişmesi ve yaygınlaşması için gerekli düzenleme ve teşvikler yapılmalıdır. Süreçler yakından takip edilmelidir. Bunun bize, ürün çeşitliliği, kalitesi ve maliyetler açısından çok olumlu yansımaları olacaktır. Ayrıca bunun yanında istihdama doğrudan ve dolaylı olarak büyük katkı sağlanacaktır.”

“HAYVANCILIĞIN CAN DAMARI, DAMIZLIK ÜRETMEKTİR”

“Hayvancılığın can damarı, damızlık üretmektir. Damızlık yetiştirme konusu zaman, dikkat, takip ve sabır ister. Ülkemiz maalesef 1950’li yıllardan beri damızlık ithalatı yapmaktadır. Zaman zaman başarılı uygulamalar olmuş. Trakya ve özelde Edirne damızlık hayvan yetiştirilmesinde güzel mesafeler kat etmiş. Ancak sürdürülememiştir. Artık daha fazla zaman kaybedilmemelidir. Bu iş için kararlı bir irade ortaya koymak yeterlidir. Hayvancılıkta yem önemli bir maliyet unsurudur. Yem maliyetleri Ege ve Marmara bölgelerimizde daha uygundur. Ege ve Marmara Bölgeleri, damızlık ve süt üretimi için, Doğu Anadolu ise et üretimi için daha uygun bölgelerdir.”