TÜRKİYE SİSTEM KRİZİYLE KARŞI KARŞIYA

05.8.2022

TÜRKİYE SİSTEM KRİZİYLE KARŞI KARŞIYA

Genel Başkan Yardımcımız Şerafettin Kılıç basın toplantısında gündeme dair açıklamalarda bulundu.

"Kıymetli misafirlerimiz, basınımızın güzide mensupları…Ve ekranları başında bizleri izleyen aziz kardeşlerim.
 
Şair der ki; “Sen cuma gününün hürriyet kadar kutsal olduğunu onlara anlat.” Cuma gününün manevi iklimi arasında gerçekleştirmiş olduğumuz bu basın toplantısı vesilesiyle: hepinizi en kalbi duygularımla selamlıyor, gerçekleştirmekte olduğumuz bu toplantının hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum. 
 
 
Türkiye Sistem Kriziyle Karşı Karşıyadır.
 
Değerli arkadaşlar, bugün geldiğimiz nokta itibari ile Türkiye bir sistem krizi yaşamaktadır.
 
Hayatın her alanında, insanımızı etkileyen her konuda ülkemizde işlerin adeta çivisi çıkmıştır. Bakınız bunun en son örneğini gençlerimizin aylarını verdiği, uykularından, ailelerinden, dinlenmekten feragat ederek hazırlandıkları KPSS’de gördük. 
 
Ahmet Hamdi Tanpınar diyordu ya: “Türkiye gençlerine kendisinden başka bir şeyle meşgul olma fırsatı vermiyor.” Yaşanan olaylar zinciri tam olarak bu sözü tasdik eder minvalde gerçekleşti. 
 
Gençlerimizin umudunun yerini karamsarlık, atama heyecanının yerini ise sınav stresi aldı.
 
Elbette şaibeli bir sınavın iptal edilmesi gerekiyordu fakat aslolan testi kırılmadan önlem alabilmektir. Ayrıca huzurlarınızda şu soruyu da sormayı bir vazife biliyorum: Bugün KPSS’de ortaya çıkan skandal münferit bir olay mı yoksa ÖSYM’nin düzenlediği sınavlarda başka sorunlar da bulunmakta mı?
 
Bu konuyla alakalı da son dönemde yapılan sınavların yetkili merciler tarafından incelenmesi elzemdir, bu noktada ciddiyet ve titizlikle araştırma yapılmalıdır.
 
Tek Adam Sistemi Sorun Üretmekte 
 
Muhterem arkadaşlar bugün KPSS’de ortaya çıkan tablonun fotoğrafını sizlerle birlikte çekmek istiyorum.
 
Çünkü bu skandal bugünün değil uzun yıllardır yürütülen yanlış politikaların ve işlemeyen sistemin sonucudur.
 
Tek adam hakimiyetinin olduğu, istişarenin ortadan kaldırıldığı, kurumların işlevsiz hale getirildiği bu düzenin tamamen ele alınması gerekmektedir. 
 
Aksi taktirde bozuk tezgahtan doğru ürün çıkması mümkün değildir. Bunun için Türkiye’de çok hızlı bir zihniyet değişimine gitmemiz gerekiyor.
 
Atamalarda ehliyet ve liyakatin esas alındığı, torpil, adam kayırma ve iltimasın ortadan kaldırıldığı bir sistem inşa etmediğimiz süreci ülkemizin geleceği ipotek altında olmaya devam edecektir. 
 
Saadet Partisi kadroları olarak yarım asırdır ortaya koyduğumuz bu ilkeleri hayata geçirmek, siyaset ve toplum ahlakını yücelterek Adil bir Düzen kurmak amacıyla göreve hazır olduğumuzun da bilinmesini istiyorum. 
 
 
Dert Bir Değil Bin
 
Ülkemizde derdimiz ne yazık ki bir değil bin; elimizi nereye atsak problem, sıkıntı, keder, tasa var.
 
Siftah yapamadan dükkan kapatan, pandemiden dolayı iflas eden esnafımız var.
 
Gelecek hayalini yurtdışında yaşamak üzere kuran gençlerimiz var!                                         
 
Başını yastığa koyduğunda ay sonu nasıl gelecek diye uyuyamayan milyonlarca kardeşimiz var.
 
Geçim sıkıntısının bunalımıyla intihar edenler var.
 
Daha küçücük yaşta en büyük hayali, babasının borçlarını ödeyebilmesi olan çocuklarımız var. 
 
Çocuğunun istediğini alamadığı için evine geç giden anne babalar var. 
 
Bir gece ansızın ne olduğunu anlayamadan görevinden ihraç edilenler var. 
 
Bunca var arasında üzülerek ifade ediyorum: Adalet yok, kalkınma yok, refah yok, adil paylaşım yok…. 
 
Ama Allah’ın izni ile bu sorunların üstesinden hep birlikte geleceğiz. 
 
 
Enflasyon Rakamları Alarm Veriyor
 
Kıymetli misafirler bildiğiniz üzere Temmuz Ayı Enflasyon Rakamları açıklandı. 
 
TÜFE %79’ları gördü tabi burada dikkatinizi çekerim bu rakamlar TUİK’in rakamları, bağımsız araştırma grupları enflasyon rakamlarının çok daha yüksek seviyelerde olduğunu ortaya koyuyor. 
 
Tabi ağızda telaffuz edildiği zaman bir istatistik olduğu için anlamanın kavranılmasında zorlanılan bu rakamlar insanlarımız için hayat pahalılığı, geçim sıkıntısı, mutfakta tencerenin kaynamaması manasına gelmektedir. 
 
Bundan sorumlu olan mercilerin ar edip, sorunu çözmek için adımlar atması gerekirken Ekonomiden sorumlu Bakan Sn. Nebati: Yabancı ülkenin bir bakanıyla sohbet ediyoruz. ‘Ya sizin enflasyon çok yüksek’ dedi. Ona ‘Doğru, ama bakın ben bu enflasyonla sokağa çıkıyorum. Siz yüzde 10’luk enflasyonla sokağa çıkamıyorsunuz’ dedim. Şeklinde ekranlarda açıklama yapabiliyor.
 
Sn. Bakan’ın söylemlerinin ve rakamların bize gösterdiği çok önemli bir gerçek var: o da bu iktidarın sorun çözme kapasitesinin tamamen bittiğidir. 
 
Mental yorgunluğun ötesinde artık AK Parti can çekişmektedir, en basit sorunların dahi kördüğüm olmasını aziz milletimiz hak etmemektedir. 
 
Kimse merak etmesin, üretime dönük yatırımlar ile milletin emeğine sahip çıkma ile parayı betona değil yatırıma aktarma yöntemi ile ekonomiyi de biz toplayacağız, iş başına gelir gelmez bu krizi çözeceğiz. 
 
 
Yeni ÖSYM Başkanı 
 
Kıymetli arkadaşlar son olarak yeni ÖSYM Başkanı olarak atanan Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy Bey’i tebrik ediyor, görevinde muvaffakiyetler diliyorum.
 
İstanbul Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Başkanlığı da yapan Ersoy ülkemizin yetiştirdiği değerli bir akademisyendir, ODTÜ’de lisansını tamamlamış Yıldız Teknik Üniversitesi’nde akademik çalışmalarını yürütmüştür. 
 
Lakin kendisinin alanında ehliyet ve liyakatinin yerine kişisel hayatındaki yaşamı ve fikirleri üzerinden birtakım medya kuruluşlarında çıkan haberleri üzülerek takip ettik. İnsanları inançları, ideolojileri üzerinden değil alanlarına dair ehliyet ve liyakatle değerlendiren bir ülke olduğumuzda ancak sorunların üstesinden gelebiliriz.
 
Bu duygu ve düşüncelerle hepinizi selamlıyorum."